Jätehuolto

Vieläkin näkee usein jätesäiliöitä, joiden kansi ei mene kiinni pursuavien jätteiden vuoksi, vaikka perimmäisissä säiliöissä olisi tilaa. Pahinta on jättää pussi maahan, koska taloyhtiölle tulee siitä lisälasku. Ehjä TV-laatikko vie monen perheen roskille varatun tilan jätesäiliössä. Laatikoiden litistäminen pahvien joukkoon tai repiminen palasiksi ei ole iso vaiva.

Joskus paperiroskien poisvienti ei toimi. Tällöin lehdet pannaan sekajätteen joukkoon, jottei tuuli riepottele papereita ympäri pihaa. Huoltomiehet keräävät roskat vain kerran viikossa.

Biojätteen erottelu muusta jätteestä on jokaisen velvollisuus. Lajittelu edellyttää keittiössä omat jäteastiansa. Myös muita erilliskeräilyastioita tulee hyödyntää.

Viemäreihin ei saa huuhtoa biojätteitä, kuten perunankuoria tai kärähtäneitä keitoksia, eikä myöskään vedessä hajoamattomia tuotteita, kuten terveyssiteitä, vaippoja, käsipyyhkeitä, kissanhiekkoja tms.. Turhimman remontin on aiheuttanut tee se itse -mies kaatamalla betonipohjaisen tasausmassan loput viemäriin. - Piikkauskonettahan siinä tarvittiin.

Jätehuolto saadaan toimimaan ja kustannukset pidettyä kurissa noudattamalla seuraavia ohjeita

  1. Riko pahvilaatikot, käytä pahvin ja kartongin erilliskeräystä.
  2. Litistä maitotölkit ym., käytä pahvin ja kartongin erilliskeräystä.
  3. Täytä jätesäiliöt tasaisesti.
  4. Muista, että jätesäiliöt tyhjennetään myös loppuviikolla. Ota huomioon juhlapyhät ja vie paperit vasta seuraavaan tyhjennykseen.
  5. Älä jätä jätesäiliön kantta auki tai raolleen. Älä jätä pusseja tai muuta jätettä astioiden viereen. Irrallisesta jätteestä veloitetaan erikseen.
  6. Älä laita ongelmajätettä muun jätteen sekaan, vaan toimita se ongelmajätettä vastaanottaviin paikkoihin.
  7. Käytä hyötyjätteelle tarkoitettuja erilliskeräilyastioita.
  8. Remontista sekä huonekalujen ja kodinkoneiden uusimisesta koituva jäte on itse toimitettava kaatopaikalle.

Ongelmajätteitä ovat mm. loisteputket, nappiparistot, ladattavat nikkelikadmiumparistot, elektroniset laitteet, kylmäkoneet, lääkkeet, elohopeakuumemittarit, lyijyakut, käytetyt voiteluöljyt, maalit, liimat, lakat, kyllästysaineet, liuottimet (esim. tärpätti, tinneri, tolueeni), torjunta- ja kasvinsuojeluaineet, hapot ja emäkset. YTV:n aluekeräyspisteiden yhteystiedot voit tarkistaa osoitteesta www.ytv.fi/aluekerays

Taloyhtiön sekajätteen tyhjennyspäivät ovat vaihdelleet. Tarkoituksena on, että jätteitä kuljetetaan alku- ja loppuviikosta. Toimiva jätehuolto ja siisti jätekatoksen ympäristö vaatii kaikkien asukkaiden panosta. On muistettava, että taloyhtiön jätehuolto on tarkoitettu ainoastaan talousjätteelle.

Joulukuuset voi pilkkoa ja laittaa jätesäiliöihin irtojätemaksun välttämiseksi. Joulukuusia hävitettäessä on siivottava käytäville mahdollisesti pudonneet neulaset. Kuuset voidaan myös hakettaa keväällä, mutta siitä yhtiö ilmoittaa erikseen.

Jätepaperin joukkoon ei saa laittaa muovipusseja tai muita muovituotteita eikä ruskeaa pahvia.

Biojäte kerätään astiaan, jonka sisälle laitetaan paperikassi, -pussi tai sanomalehteä. Biojätteitä ovat hedelmien, vihannesten, juuresten ja kananmunien kuoret, marjojen, hedelmien ja kalojen perkuujätteet, ruoantähteet, kahvinporot ja teenlehdet suodatinpapereineen, käytetyt talouspaperit, kuivuneet ja pilaantuneet elintarvikkeet, kukkamulta, kasvinosat, kuihtuneet kukat ja puutarhajätteet.

Biojätteitä eivät ole muovikassit, muovitetut paperit tai vaipat, maito-, mehu- tai säilyketölkit, viili- tai jogurttipurkit, tupakantumpit, imurin pölypussit, tekstiilit, kumi, nahka, lasi, posliini, kannet, pullonkorkit taikka ongelmajätteet.

Takaisin

jatehuolto1.jpg