Huoneiston sähkön käyttö


Yhä useampien sähkölaitteiden käytön vuoksi on monista huoneistoista palanut pääsulake, joka ei kestä kuin 5.750 watin yhteisen tehon eli 25 ampeerin virran. (U x I = P eli 230 V x 25 A = 5.750 W)

Huoneistossa olevat sulakkeet eivät pala ensin, koska niiden suurinta virtaa (20 A + 10 A + 10 A = 40 A) ei ylitetä, mutta pääsulake palaa varmasti. Tällöin apu löytyy huoltoyhtiöstä tai hätäpäivystyksestä, sillä pääsulake sijaitsee mittarikomerossa ja sinne pääsemiseen tarvitaan ”sähkösarjan” avain.

Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, ettei useita suuritehoisia sähkölaitteita käytetä samanaikaisesti. Niitä ovat mm. liesi/uuni, pesukoneet, silitysrauta ja pölynimuri.

Huoneistojen ryhmäkeskukset ovat yli 40 vuotta vanhoja, ja niissä on alkanut esiintyä vikoja. Pääkytkimiä on vaikea saada varaosina, ja uusien kytkimien vaihtaminen keskuksiin on kallista. Useita ryhmäkeskuksia on pyritty korjaamaan samalla kertaa, ja korjaustöitä jatketaan edelleen. Virta voidaan aina katkaista huoneistosta kiertämällä kaikki huoneiston sulakkeet irti.

Takaisin