Huoneiston lämpötila


Terveellinen asumislämpötila on 20 - 22 oC. Termostaatista voi säätää lämpötilaa tai sulkea patterin kokonaan. Automatiikan toimiessa ja säätöjen ollessa oikein huoneiston talvilämpötilan ei pitäisi pakkasella olla yli 22 oC. Huoneiston lämpötila mitataan huoneen keskeltä n. metrin korkeudesta.

Termostaattiventtiilin luonteeseen kuuluu, että patteri voi olla aika ajoin kylmä. Jossain on vikaa, jos huoneessa on kylmä siitä huolimatta, että venttiili on auki. Pakkasella patterin on lämmittävä kauttaaltaan.

Pattereiden edessä tai yläpuolella ei saa olla kalusteita, jotta lämpö pääsee esteettä leviämään huoneeseen.

Vikailmoitus huoneen kylmyydestä aiheuttaa huoltomiehelle seuraavia pohdintoja: Onko muualla samassa talossa vastaava ongelma? Onko patteri todella auki? Onko patterin edusta vapaa? Onko rakenteissa puutteita? Ovatko ikkunat ok? Onko termostaatti rikki? Voiko patteriventtiili olla juuttunut tai tukossa? Onko patterissa ilmaa tai verkostossa vettä? Onko patterin esisäätö oikeassa kohdassa? Onko patteri tukossa, tarvitaanko huuhtelua? Onko joku käännellyt linjasäätöjä? Onkohan pumppu päällä, vai onko automatiikka rikki? Kiinteistönhoitajan ammattitaidolla on selvitettävissä, mistä vika löytyy. Joskus se löytyy hetkessä, joskus sitä täytyy haeskella enemmänkin.

Takaisin