Huoneiston ilmanvaihto


Taloissa on koneellinen poistoilma: katolla oleva huippuimuri vetää ilmaa huoneesta pois. Ilmastointilaitteet toimivat täysteholla aamuisin ja iltaisin. Muina aikoina ne toimivat osateholla. Jotta kaikkiin huoneistoihin saadaan tasavertainen ilmastointi, poistoventtiilit on säädetty tietylle ilmamäärälle. Näihin venttiilien säätöasetuksiin ei saa koskea. Venttiilin voi kuitenkin irrottaa kiertämällä ja pestä tiskiaineella. Säädettyä venttiililautasta sitä vastoin ei saa ruuvata irti.

Huoneistossa pitää olla riittävästi korvausilmareittejä. Mittavien julkisivu- ja ikkunaremonttien jälkeen rakenteiden välistä tapahtuva korvausilman saanti on vähentynyt. Tämän vuoksi mm. Kaarenkeijun uusissa ikkunoissa on korvausilmaventtiilit, joilla saadaan raitista ilmaa huoneisiin. Korvausilmaventtiilit tulee pitää auki. Venttiilit tulee myös puhdistaa määrävälein. 

Huoneisto tuuletetaan avaamalla kauimmaisen makuuhuoneen tuuletusikkuna vähäksi aikaa. Tällöin tuulettuu koko huoneisto. Huoneistoa on turha tuulettaa avaamalla keittiön ikkuna, sillä ilma kulkee suoraan venttiiliin.

Runsas pyykin pesu ja kuivattaminen nostavat huoneilman kosteutta. Talvisin suuri kosteusmäärä tiivistyy huoneen rakenteisiin ja tämä voi näkyä jopa ikkunoiden jäätymisenä. 

Takaisin